Bemutatkozás Sérülések Betegségek Gyógytorna Elérhetőség Ajánlott linkek
BetegségekPartnerek
Ortopéd betegségek

Arthrosis (izületi kopás, meszesedés): Az izületek felszínét borító ún. hyalin porc (üvegporc) mennyiségének, minőségének változása. Oka lehet a porc természetes, korral járó öregedése, szisztémás alapbetegség (rheumatoid arthritis) vagy sérülés következménye. Leggyakrabban a térd (gonarthrosis) izület érintett, majd a csípő (coxarthrosis), váll (omarthrosis) izület, kéz kis izületei érintettek.
A tüneteket gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel,  porctápláló anyagokkal (chondroitin- sulphat, hyaluronsav) lehet enyhíteni. Előrehaladott esetben, vagy ha a fent említett terápia nem segít, műtéti megoldás (izületi protézis) javasolt.

Spondylarthrosis: A gerinc kisizületeiben végbe menő degeneratív elváltozás, arthrosis. Tünetei: a gerinc fájdalma, mozgásainak beszűkülése. Kezelése konzervatív (gyulladáscsökkentő terápia, gyógytorna, fizioterápia).

Lumbago (derékfájdalom):  A gerinc kisizületeinek gyulladása következtében kialakuló derék fájdalom, mely reflexes izom spazmust (izom merevséget) vált ki. Ez fokozza a lumbalis gerinc fájdalmát, mozgáskorlátozottságát. Oka lehet az ágyéki gerinc fokozott megterhelése, kisizületi kopás, a porckorong betegsége, mozgás szegény életmód. Terápiája komplex. Gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszer szedése, majd a fájdalom megszűntével gyógytorna kezelés, életmód változtatás.

Hanyag tartás: A hát izmainak gyengesége miatt az ún. saggitalis síkú görbület fokozódik. A növekedésben lévő gyermekeknél ill. serdülő korban fordul elő. Oka, az, hogy a csontváz rendszer tömegének növekedésével a hát izmai nem párhuzamosan erősödik meg. Kezelésében az aktív tornának van a legnagyobb jelentősége, hatásfoka. Hátizom erősítő gyógytorna, úszás javasolt. Szükséges a rendszeres kontroll vizsgálat a növekedés befejeződéséig.

Teniszkönyök (epicondylitis lateralis humeri): A felkarcsont alsó-oldalsó részének (epicondylus lateralis humeri) krónikus gyulladása. Terápia: A végtag nyugalomba helyezése, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése.

Carpalis alagút szindróma (Carpal-tunnel sy,): Az úgynevezett carpalis alagút szűkülete. A kéztő tenyéri oldalán lévő carpalis alagútban erek, idegek, inak futnak. A tenyéri oldalról erős, kötőszövetes szalag borítja be ezeket a képleteket. Krónikus irritáció, degeneráció miatt ez a szalag megvastagodhat, ennek következtében nyomás alá kerül az alagútban futó ideg (nervus medianus). Ez a kéz fájdalmát, zsibbadását, gyengeségét, az izmok sorvadását okozza. Az probléma megoldása operatív. A megvastagodott, heges szalagot át kell vágni, ezt követően a panaszok meg fognak szűnni.

Ínhüvely gyulladás (tendovaginitis): Fokozott megterhelés, krónikus irritáció hatására létrejött fájdalom általában a kézháton, lábháton. Az említett noxák hatására gyulladásos folyadék keletkezik, ez okozza a duzzanatot, fájdalmat. A végtag nyugalomba helyezése, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése szükséges a panaszok enyhülése céljából.

Elülső térdfájdalom szindróma (anterior knee pain sy.): Fiatal korban sérülés nélkül megjelenő térd fájdalom. Oka lehet számos dolog. Leggyakrabban a túlterhelés, az izületi porc puhasága (chondromalatia), tengely deformitás, térdkalács rendellenesség, térdizületi rendellenesség (plica, hypertophias Hoffa zsírtest, meniscus rendellenesség) comb izom gyengesége, pszichoszomatikus lehet. Gyakoribb megjelenésű lányokon, fiatal nőkön. A betegség terápiája is ennek megfelelően sokféle. Az ok kiderítését követően gyógytorna, fizioterápiás kezelés, gyógyszeres kezelés, a terhelés átmeneti csökkentése javasolt.

Achilles tendinitis: Az Achilles ín és tájékának gyulladása. Oka: túlterhelés. Terápia: A tájék nyugalomba helyezése, hűtése, gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése.

Lúdtalp (pes planus): A láb hossz illetve haránt boltozatának süllyedése. Tünetei: ellapult láb (a boltozatok lesüllyedése miatt), fájdalom, a láb fáradékonysága, láb deformitás. Kezelése fiatal korban a láb gyógytornája, a láb megerősítése. Gyógytornával a boltozatok kialakítása elősegíthető. Idősebb korban lúdtalpbetét viselése javasolt.

Hallux valgus (bütyök): A láb haránt boltozatának lesüllyedése okozza, melynek következménye  a láb statikai változási. Az első lábközép csontot az ínak a belső oldal felé húzzák, ennek következménye a nagyujj oldal irányú deviációja. Kezelésében a boltozat megemelése, ortopéd cipő viselése segíthet. Komolyabb esetekben, fokozott láb deformitás miatt operatív kezelés javasolt