Bemutatkozás Sérülések Betegségek Gyógytorna Elérhetőség Ajánlott linkek
SérülésekPartnerek
Sérülések

Rotátor köpeny sérülés: a vállizület vastag ínas köpenyének sérülése. Fiatal korban nagy erőhatás következménye. Idősebb korban ez az inas köpeny degenerálódik, elvékonyodik, egyszerűbb sérülést (esés) követően szakadhat. Tünetei: erős fájdalom a vállizületben, a felkar emelése fájdalmas, a vállizület mozgása beszűkült.
Kezelése konzervatív (gyulladáscsökkentő terápia, gyógytorna) vagy műtéti (rotátor köpeny varrat).

Meniscus sérülés: Leggyakrabban a térdizület megcsavarodása következtében alakul ki. A térdizületben lévő, az izület stabilizálását végző ún. collagén rostos porc sérülése, szakadása. Ez a struktúra regenációra mérsékelten képes, ezért ha panaszt okoz, akkor a leszakadt rész műtéti (arthroscopos) eltávolítása javasolt. Az eltávolítás következménye a térd izület felszínét borító ún. hyalin porc korábbi öregedése.

Térd izületi szalag sérülés: A térdizületet ért nagy erőbehatás következménye. Az, hogy melyik szalag sérül, függ az erőhatás irányától. Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. A térdizület szalagjainak sérülése az izület instabilitását okozza. Különböző rögzítők (ortézisek), a combizom megerősítése az instabiltást csökkenti, azonban teljesen nem szűnteti meg. Az izület instabilitása az izület felszínét borító ún. hyalin porc öregedését okozza. Mind az instabilitás, mind ennek következményei a szalagok rekonstrukciójával, plasticájával megszűntethető.

Külboka szalag sérülés: A bokaizület megbicsaklásának következménye, enyhébb esetben rándulás, súlyosabb esetben külboka szalag szakadásról van szó. Tünetei: fájdalom, duzzanat. Terápia: konzervatív (rögzítés gipszben, ortézisben, polcolás, jegelés, végtag kímélet), operatív (külboka szalag varrat, plastica)

Törések: Nagy erőhatás következménye. Tünetei: fájdalom, duzzanat, lila elszíneződés, kóros mozgathatóság. Terápia: konzervatív (gipsz vagy ortézis rögzítés), operatív (a tört darabok összeillesztése, fémanyaggal -drót, szeg, lemez- történő rögzítése)

Izom szakadás: A vázizomzat túlterhelését, túlnyújtását követően alakul ki. Tünetei: duzzanat, erős fájdalom az adott izom csoportban, az izomzat nyomásérzékenysége, lila elszíneződés. A sérülés terápiája a végtag nyugalomba helyezése, polcolás, jegelés, gyulladáscsökkentő gél kezelés. A rehabilitáció hosszú, sportolás 4-6 hét után javasolt.